Het leed dat scriptie heet

Voor mijn eerste praktijkverslag had ik een slecht cijfer. Ik begreep niet wat men wilde horen. Uiteindelijk rondde ik een onderzoeksmaster af. Een scriptie schrijven moet je leren. En kun je ook leren.

Ik zeg wel eens tegen studenten: eigenlijk is een scriptie schrijven niet zo moeilijk. De meesten beginnen dan te lachen :). Dat snap ik. Maar het is wel zo. Veel is een kwestie van boerenverstand en vooral heel concreet zijn. Wat ik daarmee bedoel kan ik je beter live uitleggen.

Helaas ‘zwemmen’ veel studenten als het gaat om hun scriptie. De opleidingen bieden wel onderwijs, maar op de één of andere manier is het niet altijd voldoende om te begrijpen wat de bedoeling is. Begeleiders doen hun best om studenten te helpen, maar lijken niet altijd genoeg tijd te hebben voor alle vragen. Helaas maak ik daardoor regelmatig mee dat studenten veel tijd verspillen door een verkeerde aanpak, of zelfs compleet vastlopen.

Het nare daarbij is dat je het gevoel kunt krijgen dat je dom bent. En dat je de enige bent. Sommigen raken hierdoor erg onzeker. Dat is totaal niet nodig! Met wat hulp en uitleg zul je gaan zien dat je het wél kunt.

Daarbij geldt: hoe eerder, hoe beter. Ik heb studenten begeleid die denk ik maanden studievertraging en duizenden euro’s hadden kunnen besparen als ik aan het begin twee uurtjes uitleg had kunnen geven. Als je bezig bent met je plan van aanpak of scriptie, neem dan gerust eens contact op voor advies. Ik geef vooral veel praktische tips en voorbeelden. Daardoor maak ik regelmatig mee dat studenten opgelucht zeggen: nu snap ik het!

Esther

06-24645943
info@scriptiebegeleiding.org

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *