Short-blog: ‘easy’ onderzoek

Wat ik heb ontdekt is dat er een geheim recept is voor vastlopen met je scriptie. En dat is je onderzoek uitvoeren bij een bedrijf waar ze alles best vinden. Vaak is het iemands oom of bekende, in ieder geval is er eigenlijk geen probleem om te onderzoeken maar je krijgt een soort van ‘groene kaart’ om iets te verzinnen en zij zetten hun handtekening er wel onder.

Je kunt de klok erop gelijk zetten dat dat niet werkt.  Waarom? Een probleem kun je niet verzinnen. Je hebt een concreet praktijkprobleem nodig voor een onderzoek. Bijvoorbeeld: stel je studeert commerciële economie en loopt stage bij een groothandel. Hun webshop draait volop, maar er komt bijna niemand in hun winkel. Dat is een concreet probleem, want waar komt dat door? Dat kun je gaan onderzoeken. Maar stel je voor dat je daar stage loopt en de opdrachtgever zegt: “we willen wel iets met duurzaamheid”. Wat wordt dan je onderzoek? Je kunt alle kanten op, maar in bijna alle gevallen strandt je plan omdat het niet aansluit bij het bedrijf. Want eigenlijk leeft die vraag niet.

Ik heb letterlijk maanden gebrainstormd met studenten in zo’n situatie, voordat we een onderwerp hadden gevonden waarmee ze van start konden gaan. Op de één of andere manier is zo’n onderzoek haast niet aan elkaar te praten. Duidelijk is dus dat je het jezelf juist moeilijk maakt met zo’n ‘easy’ onderzoek. Wanneer je een bedrijf gevonden hebt waar je je afstudeerstage mag doen, kijk dan dus goed of er een concreet vraagstuk aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *