Tips voor je scriptie

Scriptie: piece of cake?

Als ik studenten vertel dat een scriptie niet zo moeilijk is, beginnen de meesten te lachen. Toegegeven, het is een beetje kort door de bocht om te zeggen dat het een makkie is. Maar het is zeker niet zo ingewikkeld als men denkt.

Geen moeilijke taal
De kracht van een scriptie zit hem in concreet zijn. Wring je niet in bochten met lange zinnen en dure woorden. Leg gewoon simpel uit wat er feitelijk aan de hand is. Dat geeft een scriptie diepgang.

Een voorbeeld:
Stel je voor dat iemand onderzoek doet naar probleemgedrag in groep 7 van een basisschool. Als er in de inleiding staat: “er zijn problemen in de klas’, dan begrijp je wat er staat, maar je hebt geen idee wat er aan de hand is. Het zou ook kunnen dat het dak lekt. Dat geeft ook problemen in de klas. De truc is: leg een situatie zodanig uit dat de lezer zich er een plaatje bij kan vormen. Bij de woorden ‘problemen in de klas’ kan ik me geen beeld vormen. Maar als er staat: ‘de leerlingen schreeuwen door elkaar en gooien met spullen door de klas’, dan heb je daar meteen een plaatje bij.  Ik wel tenminste. En dan begrijp je ook direct waarom dit onderzoek nodig is. Het helpt om de relevantie van je onderzoek te bewijzen.

Ga dus nooit ingewikkeld doen in een scriptie. Schrijf juist zo simpel mogelijk, zodat het duidelijk is.

Binnenkort verschijnen hier meer slimme tips voor je scriptie.